Eerste zomer- en herfstseizoen zitten erop! Tijd voor wat ontspanning.

 Hi lieve volgers! 

Tijd voor een update :) Want officieel gezien, hebben we eind oktober toch echt ons eerste seizoen afgerond en die mijlpaal delen we graag met jullie. 

De vorige keer merkte je wellicht al dat de weken in september voorbij vlogen. En dat ging nog even door in oktober ;) Enerzijds kregen we familiair en gezellig bezoek waardoor de tijd vliegt, anderzijds werd er extra hard gewerkt in deze weken. We hadden naast mijn ouders ook hulp van twee enthousiaste jongemannen uit Leiderdorp. Met alle hulp bij elkaar kregen we het voor elkaar om vele klussen af te ronden en van alles klaar te maken voor de winter: het terrein voorzien van sneeuwstokken en alle apparaten (shovel nalopen en olies bijvullen, banden plakken, banden van beide auto's wisselen naar spijkerbanden), daken repareren, de warmtepomp fiksen, leidingen et cetera. Naast het afronden van de klussen hebben we in oktober 3 weken achter elkaar iedere avond gekookt voor de jachtgroepen. Rond 21.30 waren we meestal eindelijk klaar en ploften we nog even neer met mijn ouders in onze huiskamer voor een klein drankje. Of ontdekten we Noorderlicht en slopen we weer met zijn allen via de receptie naar buiten, lekker brrrrr Noorderlicht kijken. Bijzondere ervaring. We sliepen niet altijd even goed, de doorslaapnachten van Mirre hebben niet doorgezet. Maar hé ze is inmiddels wel vier kiezen verder. Dat ging dus even niet vanzelf ;) En nu die door zijn, gaat het wel weer een stuk beter met de nachtrust. Nog steeds geen nachten zonder onderbreking helaas maar het is goed te doen. 

Inmiddels stapt ze lekker rond. Klimt en klautert ze overal op. Geeft ze high fives, vindt ze muziek heel leuk, helpt ze graag met spulletjes verplaatsen en opruimen, wil ze meehelpen met vegen, geeft ze kusjes en hangt ze graag in haar eigen taaltje aan de telefoon. Een supermooie tijd! 

Ik schrijf deze blog trouwens vanuit Zoeterwoude Dorp. Zondag ben ik geland op Schiphol na een enerverende week. Eerst vertrokken we met het complete gezin (als in David en ik, Mirre en Banjer) in onze bus naar Fjällnas, een camping op hemelsbreed maar 130 km, in de praktijk gaat er alleen een omweg naartoe en was het ongeveer 5,5 uur rijden. Even kennismaken met de NL eigenaren die ook in Rondje Zweden zitten en die een soortgelijke seizoen indeling plus activiteitenkalender hebben als wij. Dit was ontzettend leuk en we waren er echt even uit met elkaar. Voor het eerst in lange tijd weer een beetje ontspanning. Na 3 nachten aldaar, reden we weer een flink stuk van bijna 7 uur naar de oostkust. Daar hadden we de jaarvergadering bijeenkomst van Rondje Zweden, een vereniging waar we lid van zijn. Ook hier verbleven we op een camping. Dit keer eentje die meer geschikt is voor het zomerseizoen. De hutjes waren wat fris en we besloten op te splitsen omdat we in 12 m2 zonder wandjes toch onze nachtrust niet echt gunstig inzagen. Banjer en David in een stuga en ik en Mirre in eentje. Water, wc en douche in het servicegebouw. En dat met de vrieskou ;) Maar het ging prima! Plus het was ontzettend leuk om deze mede-campingeigenaren te ontmoeten. Zondagochtend bracht David mij vervolgens naar een treinstation vanwaar een rechtstreekse verbinding naar het vliegveld bij Stockholm ging. Tranen met tuiten bij het afscheid bij de trein, wat een bizarre situatie. Mirre keek haar ogen uit in de trein en was dus rustig. Op het vliegveld aangekomen, mocht ik een aardig stuk lopen met alle bagage. Achteraf gezien had ik even zo een karrretje moeten regelen, maar goed er waren op een gegeven moment hele lieve NL mede reizigers die mij zagen stuntelen en op het idee kwamen dat even voor mij te fiksen. Ik ben niet echt een doorgewinterde vliegreiziger blijkt maar weer. Uiteindelijk na een lange wachttijd voor het inchecken (ja i know, vooraf online of via een incheckpaal kon niet vanwege het feit dat ik met Mirre reisde) waren we gelukkig nog op tijd voor het boarden. Een rustige vlucht en op Schiphol ging ook alles voorspoedig! Bagage kwam snel op de band en we werden superlief opgewacht door mijn broer en nichtje! 💜 Dat was een warm welkom! En nu even landen hier in Zoeterwoude samen met Mirre. 

Vorige keer schreef ik over onze vaccinaties. Mede dankzij deze vaccinaties hoefde ik geen test te doen om te mogen vliegen. Echter had het nog wel wat voeten in de aarde om het bewijs op papier juist te krijgen met mijn volledige naam erop. Gelukkig accepteerde de KLM een Zweedse versie van mijn vaccinatiebewijs want de huisartsenpraktijk had geen optie om het in het Engels aan te leveren. Helaas is het bewijs zonder QR code... En ja hoor, het begint wel een ik vertrek verhaal te lijken: we hebben nog steeds geen persoonsnummer. Hierdoor is het niet mogelijk om de vaccinaties digitaal te linken en ik ben te laat voor een aanvraag van de QR code (want die wordt dan naar je thuisadres gestuurd en daar heb ik nu in NL niet zoveel aan). Hopen dus dat ik op sommige plekken naar binnen mag op basis van mijn vaccinatiebewijs op papier... 

Over dat persoonsnummer. Afgelopen week ontving David in Kallsedet dan wel eindelijk überhaupt een bericht waaruit blijkt dat onze aanvraag in behandeling is. En dat is bijzonder! Er staan wel een hoop vragen naar aanvullende informatie in, dus dat gaan we aankomende week regelen met onze accountant :) En dan komen we hopelijk de volgende keer met beter nieuws. 

Dat met die jachtgroepen he. Wat een weken waren dat! Hele prima lui ontmoet die we jaarlijks zullen zien, maar jeetje ook wat kunnen die jagers er een zooi van maken! We hebben wat beddengoed afgewassen en wat doekjes met sop moeten slijten om alles weer schoon te krijgen voor de volgende groepen. Maar natuurlijk was er ook plezier. Voor sommige groepen kookten we en die zagen we dus dagelijks in onze ontvangstruimte. David kreeg het al snel voor elkaar dat de tong en het hart van de geschoten elanden onze kant op kwamen. Hij zocht wat op over de bereidingswijze, ging aan het dagen pekelen, koken, roken et cetera en dat leverde lekkere stukjes vlees op. Dit werd gewaardeerd door de jagers. Soms mocht David een dagje mee met jagen. 

We hebben van de Sami uit de buurt ook rendiervlees gekocht. David heeft met youtube filmpjes en wat tips van de Sami, zelf de stukken vlees gesneden. Wat een bijzondere ervaring! Onze vriezer zit inmiddels goed vol! 

De winter doet al zijn best in Kallsedet vanaf begin oktober. Al flink wat mooie sneeuwval gehad en dit levert prachtige wandelingen en plaatjes op. Mirre keek haar ogen uit, en had onder andere heel veel plezier in het ontdekken dat je met je voeten glijdt over bevroren plassen. Banjer vindt sneeuw ook altijd wel weer leuk, eens even afwachten of hij het bij -20 nog steeds leuk vindt... Het kwakkelt nog wel een beetje aan hoor, maar vanaf komende week lijkt het voorlopig wel in de - te zijn qua temperatuur. 

We werden uitgenodigd voor een kennismaking bij buren op 10 minuten rijden. Zij ontvingen tot voor Corona al 20 jaar de drie weken met jachtgroepen in oktober die nu bij ons verblijven. Wat een fantastisch lieve mensen. We aten er heerlijke elanden rosbief met aardappelgratin met ingemaakte cantharellen, lingon saus en salade. Daarna nog vanille-ijs met fantastisch lekkere warme hjurtron saus! Oh en ze had ook zelfgemaakte vlierbloesemsiroop en zwarte bessen siroop. Wat een feestje. We praten wat gebrekkig Zweeds en Engels door elkaar, en Mirre mocht met bakjes en my little pony spelen. 

Naast al het werk, gingen we met elkaar boodschappen doen en taart eten in Järpen, bezochten we een loppis in åre en gingen we langs een mooie waterval daar in de buurt, wandelden we er regelmatig met elkaar een stukje op uit, hadden we tijd voor pizza avonden, deden we een paar keer een spelletje, maakten we een voorraad chocolade taart, probeerden we administratie bij te werken, hadden we oh zo veel plezier met Mirre, haalden we lekkers bij de bakker in åre, maakten we onze favoriete kikkererwtenstoof voor bijna 20 man (net als de worteltaart, bolognesesaus, tartiflette a la Yvette van Boven), maakten we griesmeelpudding voor de laatste groep, ging ik met mijn moeder lunchen in Järpen, dansten we in de regen met Mirre (zij houdt zo onwijs van water), hebben David en ik dan eindelijk onze eigen sauna uitgetest, aten we voor het eerst eigen geplukte cantharellen, maakte ik weer een begin met hardlopen dankzij mijn vader, en jeetje wat een hoop foto's en herinneringen hebben we al kunnen maken met elkaar. Het is een fantastische ervaring en een mooi eerste zomer- en herfstseizoen geweest. 

Jep, het was zeker niet altijd gezellig. Jep, we zijn allebei ontzettend moe. Maar hé we JEPPEN er nog even op los met alle fantastische dingen die we hebben meegemaakt, alle fantastische hulp die we hebben gehad, alle fantastische mensen die we hebben ontmoet en alle fantastische mooie uitzichten, sterrenhemels en noorderlichten we al hebben mogen zien. Maar als je wilt weten of we helemaal op ons plek zijn, dan kun je ons beter nog even wat jaren geven voor we daar echt duidelijk iets over kunnen zeggen :) Maar de juiste keuze en een gaaf avontuur is het sowieso! 

Vanaf kerst begint ons winterseizoen en hebben we tot en met Passen (met af en toe een tussenweek) groepen uit Nederland en België waarmee we de hele week op pad gaan. Het is op basis van volpension en inclusief de volgende winteractiviteiten: ijsvissen, sneeuwschoenwandelen, sledehondentocht, sneeuwscootertocht, bbq-en in de sneeuw en een bezoek aan een bevroren waterval. We beseffen ons inmiddels hoeveel energie het één en ander van ons vraagt en zullen na dit eerste jaar wel wat zaken heroverwegen. Zo hebben we ontdekt dat we wel heel erg vol zitten in de winter met groepen via het reisbureau waardoor we helemaal geen tijd hebben om vrienden en familie te ontvangen. Dat moet anders toch?! 😉We beginnen in januari 2022 ook met een paar daagjes opvang voor Mirre. Dit lijkt ons erg leuk voor Mirre, gezellig met andere kinderen. Zo kan ze de taal snel oppakken en zit ze niet alleen maar met ons de hele week ;) Ook voor ons zal het hopelijk wat ruimte opleveren (los van de reistijd). 

We hebben nu inmiddels hulp voor december/januari maar kunnen nog wel wat extra hulp gebruiken tussen januari en Pasen. (en trouwens ook weer in de zomer) Mocht je iemand kennen of heb je zelf interesse, laat je het ons dan weten? We hebben ondersteuning nodig op ontzettend veel fronten, neem vooral even contact op, dan kunnen we dat toelichten. 

 Mooie luchten zijn hier regelmatig te vinden! 

 Met Mirre chillen aan de waterkant, steentjes!

 De eerste sneeuw begin oktober. Wat een sfeer. 

We kunnen er niet genoeg van krijgen. 

 Onze pizza avondjes :) 

 Steentjes gooien in haar nieuwe laarsjes. Perfect warm voor op de camping! 

 Water, water water. Liefde!

 Noorderlicht.

 Hardlopen met mijn vader. 

 Eerste eigen geplukte cantharellen op brood :) 

 Noorderlicht 2.0 - en zo zijn er nog tigduizend foto's te vinden. Het structureren daarvan, daar zit nog een klusje ;) 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Sommar 2022 + vooruitblik winter

Winter update! (inmiddels is de lente begonnen 😎)

Bestemming Bekend